|
|
|
... turmixoljuk, majd belekeverjük 1,25 dl ananászlét. Hosszú pohárba töltjük, és mental... |
|
|
|
|
|
|
|
... el-bahariban található Hatshepsut temetkezési templomban (~ i.e. 1480) mirhafákat ültettek. Habár a belső szentély a sziklafalon belül található, a külső szentély teraszos kertjei Ámon Paradicsomának mására készültek abból a célból, hogy legyen egy olyan hely a Földön is, ahol otthon érezheti magát.
Egyiptomban az örökzöld datolyafa szintén szent volt, a pálma ág pedig ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
8 óriás fejű gomba, 10 dkg dió, 2 evőkanál olívaolaj, 2 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ág zsálya, 1 csokor petrezselyemzöld, 20 dkg juhsajt, 5-6 szem aszalt paradicsom, olívaolaj, darált bors.
Elkészítése:
A gombák külső részeit dörzsöljük le törlőpapírral, mosni nem szabad, mert belseje nagyon sok vizet szív magába. Tegyük egy ola... |
|
|
|
|
|
|
|
... is megnyalják az összes ujjukat...
Töltött hal
4 szelet tengeri halfilé, 2 db paprika (lehetőleg piros), 1 csokor koriander
4 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, só, 10 dkg reszelt saj, kis olaj
A paprikát, a paradicsomot kis kockára vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a koriandert hozzáaprítjuk, az egészet összekeverjük, sózzuk.
A b... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... tésztát?
Általánosan elfogadott tézis, hogy olajat kell tenni a főzővízbe. Nem kell. Ennek semmi értelme. A mesterszakácsok a kifőtt tésztára csepegtetnek egy kevés olajat.
Mi a jó paradicsomszósz titka?
Megtörténik, hogy szemre szép a szósz, csak éppen nincs paradicsomíze. Ebben az esetben a szárított paradicsom segít. Egy adagra 2-3 db szárított ... |
|
|
|
|
|
|
|
... és megfőzzük. Tálalás előtt a tetejét petrezselyemlevéllel szórjuk meg.
Sütőtökleves zsemlekockával
Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 1 darab paradicsom, 1 közepes fehér paprika, 4- 5 szál petrezselyemlevél, 1 liter tej, étolaj, 2 darab zsemle, só, 1-2 evőkanál cukor, fehér bors.
A meghámozott, kimagozott sütőtököt kis kockákra ... |
|
|
|
|
|
|
|
... ismerősök is megnyalják az összes ujjukat...
Töltött hal
4 szelet tengeri halfilé, 2 db paprika (lehetőleg piros), 1 csokor koriander
4 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, só, 10 dkg reszelt saj, kis olaj
A paprikát, a paradicsomot kis kockára vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a koriandert hozzáaprítjuk, az egészet összekeverjük, sózzuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
... az apróságok érdeklődését!
Fürdőszoba
A vizes helyiségekben elsősorban a meszes, vízköves lerakódások jelentenek kihívást, ugyanis a párás levegő és a sötét valóságos paradicsomi környezet a gombák, baktériumok számára.
• A fürdőszobai nagytakarítást kezdjük a falak, sarkok kiporszívózásával, hogy a vizes takarítás során a falra rakódott port ne mossuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... újat mutat neked, bármennyiszer is nézed.
A hajóra visszatérve, és a kellemes édes vízü zuhany után akár be is segíthetsz az ebéd elkészítésébe, ami csirke és hal grillen sütve, paradicsomból, uborkából saláta, és az elmaradhatatlan humusz pitával. Közben elindulunk a következő búvárhelyünk felé. Ezen a partszakaszon van a legtöbb hal, az ebédből meghagyott pitátad készségese... |
|
|
|
|
|
|
|
...
3 fej fokhagyma, egy kevés olaj, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál citromlé, őrölt feketebors, 1 csésze (2,5 dl) cukkíni, 1 csésze gomba, 1 evőkanál vaj, fél csésze víz, 1 közepes paradicsom, 25 dkg spagetti.
Elkészítése:
A fokhagymákat kenjük be olajjal, és egyenként csomagoljuk be alufóliába. Tegyük őket kisebb sütőedénybe, és sütőben süssük meg. Ha... |
|
|
|
|
|
|
|
... július 1-én a II. Vatikáni Ökumenikus Zsinat megkezdésekor.
Ana a "sumer" Föld-anya, a magyar Nagyboldogasszony (Részlet a műből):
"A Dilmun-földről szóló elbeszélés a Paradicsom első irodalmi ábrázolása. Itt szerepel a földnek és a víznek, vagyis a látható világnak az ura, Enki. Itt a növényeket Ninhursag sarjasztja ki a földből. Ninhursag a nagy Ana-anyaisten m... |
|
|
|
|
|
|
|
Számos más néven is fellelhető, úgy mint a tojásgyümölcs, kékparadicsom, törökkobak, vagy törökparadicsom.
A padlizsán ismérvei
Sötét ibolyás, már-már fekete színű, ovális, hosszúkás tojás alakú, egész évben beszerezhető gyümölcs, de szezonja és a legkedvezőbb piaci árfekvése május és októb... |
|
|
|
|
|
|
|
... keskeny kavicsos öblök találhatók. Az északi partszakon festői türkizszínű öblök és homokköves meredek partok váltogatják egymást.
Feltételezések szerint Homérosz Odüsszeusza ezen a paradicsomi partszakaszon vetődött valamikor partra a phaiákok földjén és itt találkozott a szépséges Nauszikaával.
Korfu ma hemzsegő turistaparadicsom, tengerparti üdülőtelepein nyáron lükte... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
8 paradicsom, 1 fejes saláta, 40 dkg alföldi hússaláta, 5 dkg majonéz, 1 evőkanál mustár, fél pohár tejföl, só, cukor, őrölt bors, fél evőkanálnyi citromlé, 25 dkg szójamentes párizsi, 1 főtt burgonya, 1 alma, 5 dkg csemegeuborka. A díszítéshez: főtt zöldség (sárgarépa, kukorica, főtt bab, zöldborsó).
Elkészítése:
A paradicsomot megmossu... |
|
|
|
|
|
|
|
... barnul.
Olívarizottó
Hozzávalók:
1 közepes fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 40 dkg rizs, 2 dl fehérbor, 1 l zöldségleves, 12 dkg fekete olajbogyó, 12 dkg aszalt paradicsom, 12 zsályalevél, 10 dkg reszelt parmezán, só, őrölt fekete bors
Elkészítése:
A hagymaféléket finomra vágjuk, és az olajban világossárgára párolj... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 db 8-10 literes bogrács
kb.: 8-10 liter víz
1 kg apró hal alap-lének
1 kg nagyobb hal, nem alap-lének
2 fej emberes hagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 kanál zsír
fűszerek
1-2 kg kenyér
és a legfontosabb: 8-10 liter minőségi bor (Kocsis Irma, Durbincs sógor stb.)
A főzéshez előkészített bográcsot... |
|
|
|
|
|
|
|
Paradicsom, paprika és amit még nem késő eltenni
Lecsó - nyersen
Hozzávalók:
Zöldpaprika, paradicsom, só.
Elkészítése:
A zöldpaprikát megmossuk, megtöröljük, a magházát eltávolítjuk. Aki nem szereti a csípőset, az az erét is vágja ki. Ügyeljünk arra, hogy mag ne kerüljön bele. A paprikát csíkokra vágjuk, és egy nagyobb ed... |
|
|
|
|
|
|
|
... hatásával" (Bálint S. 1938: 38).
Középkori templomaink legértékesebb díszei az oldalfalakra és a boltozatokra festett freskók, amelyeknek leggyakoribb témái: a világ teremtése, a paradicsomi bűnbeesés története, Jézus életének különböző állomásai, a halál, a feltámadás, az utolsó ítélet és az örök élet kérdései, az apostolok cselekedetei, a szentek legendái. Hason... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 kg padlizsán, 1 dl olívaolaj, 2 citrom, 2-3 fej vöröshagyma, 4-5 paradicsom, 1 csokor zöldpetrezselyem, só, őrölt bors ízlés szerint.
Elkészítése:
A padlizsánt sütőben egészben megsütjük - eredetileg parázson sütötték, a füstös íz adja meg az igazi zamatát -, a héját lehúzzuk, a belsejét fa- vagy rozsdamentes késsel, fadesz... |
|
|
|
|
|
|
|
... Imre
Készült 13,7 (A/5) ív terjedelemben
ISBN 963 07 510 2 x
TARTALOM
ELSŐ FEJEZET
A Repülő egyszarvú
MÁSODIK FEJEZET
A Paradicsom zöldellő fája
HARMADIK FEJEZET
Keblek, istennők és rózsák
NEGYEDIK FEJEZET
Kavatina, avagy Bee szerelme
ÖTÖDIK FEJEZET
A törvény
... |
|
|
|
|
|